Stel cookie voorkeur in

PARELS IN * ONDERWIJS

Er gebeuren veel mooie dingen op de ATO-scholen. In het dagelijks onderwijs staan we er niet altijd bij stil, maar we zijn er trots op! Hieronder benoemen we kort enkele van onze parels. De uitgebreide teksten zijn te lezen in onze terugblik op 2016.

Kinderen een stem in het Bossche Kinderparlement

Bij ATO-Scholenkring vinden we zeggenschap van kinderen en burgerschapsvorming erg belangrijk. In september 2015 kwam het Bossche Kinderparlement voor het eerst bij elkaar.
Leerlingen van alle Bossche basisscholen van de gemeente ’s-Hertogenbosch komen sindsdien twee keer per jaar samen. Ze praten dan met het schoolbestuur en het bestuur van de gemeente ’s-Hertogenbosch over allerlei onderwerpen die de kinderen belangrijk vinden. Bregje Taks (9 jaar) was voorzitter bij de tweede bijeenkomst van het Bossche Kinderparlement in juni 2016. “Pesten vind ik een belangrijk onderwerp.” www.bosschekinderparlement.nl

Goud in handen met Engelse les

Yvonne Scherphof is LC leerkracht bij ATO-Scholenkring en initiatiefnemer van Such Fun!. Samen met Engels sprekende leerkrachten en studenten heeft ze er de afgelopen jaren voor gezorgd dat inmiddels maar liefst 3000 kinderen uit Den Bosch vanaf 4 jaar Engels leren. Ook op zes ATO-scholen en kindcentra (BS Noorderlicht, KC De Sprong, BS De Hobbit, KC Caleidoscoop, KC De Hoven en de Beekmanschool) spreken de kinderen inmiddels een aardig woordje Engels. “Kinderen, leerkrachten en ouders zijn heel enthousiast!”

Innovatie en ICT

Onze wereld verandert in een hoog tempo. Dat betekent dat ook het onderwijs mee moet veranderen. Wat betekent dit voor ATO-Scholenkring, haar basisscholen en de leerkrachten? Wat doen we om voortdurend het beste onderwijs te blijven bieden? Innovatie en ICT zijn thema’s die hierbij een belangrijke rol spelen.

Dianne Romijnders heeft een unieke functie: sinds maart 2016 is ze LC leerkracht Onderwijs & Ontwikkeling. Op overkoepelend (bovenschools) niveau houdt ze zich één dag per week bezig met het verbinden van scholen. “Ik kijk met welke ontwikkelingen de scholen bezig zijn, probeer samen werken en van elkaar leren te stimuleren. Eigenlijk hetzelfde als wat we kinderen ook mee willen geven.”

Rochelle Schaepkens is iCoach bij Basisschool Noorderlicht. De naam iCoach doet wellicht vermoeden dat ICT-er is, maar de technische kant is maar een klein deel van haar werk. De i in iCoach staat namelijk voor Innovatie. “Eén dag per week ben ik uitgeroosterd. Dan houd ik me vooral bezig met kijken hoe we ICT op basisschool Noorderlicht zo goed mogelijk kunnen inzetten. De iPads gebruiken we als hulpmiddel.”

Lees de uitgebreide interviews terug in het jaarverslag 2016.

Teachers 4 Teachers

Lees hier meer.